Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy
Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.
Pacovský
Nesuďte a nebudete souzeni
Lukášovo evangelium
Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme. Hippokrates
Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a odpovědnost za své chování.
Dalajláma
Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.
Paracelsus
Učebnice
- Úvod do ájurvédy
- Hlavní principy zdraví
- Základy stravování a přípravy potravy
- Obecné zásady
- Chutě podle ájurvédy
- Koření
- Jednoduché recepty
- Celozrnný chléb s kvasnicemi
- Čaj proti bolesti
- Čaje proti nachlazení
- Čarakovi sušenky proti depresi
- Čonk
- Brokolice po jihoindicku
- Dál – luštěninové jídlo
- Ghí
- Horalské musli
- Kičadi
- Rychlé a zdravé jídlo do termosky
- Mandlové mléko
- Miso polévka
- Ovesná kaše se sušeným ovocem
- Pomazánka z hrašky
- Rychlé tofu se špenátem
- Rýže
- Těstoviny se zeleninou
- Zapečená rýže
- Zeleninové sabdží
- Zázvorový čaj
- Prevence a zdraví
- Herbář bylin
- Aloe vera
- Bazalka posvátná (Tulsí)
- Berhavie rozkladitá (Punarnava)
- Čekanka obecná
- Embilika lékařská (Amalaki)
- Heřmánek pravý
- Chřest hroznovitý (Šatavari)
- Chebule srdčitá (Guduči)
- Kotvičník zemní (Gokšura)
- Kutki (Katuki)
- Manjišta (Mořena srdčitá)
- Nard pravý (Džatamamsí)
- Pupečník asijský (Gotukola, Brahmi)
- Šáchor okrouhlý (Musta)
- Triphala
- Vrcholák myrobalánový (Bibhitaki)
- Vrcholák pravý (Adržuna)
- Vrcholák tříslovinný (Haritaki)
- Vitánie snodárná (Ašvaganda)
- Zázvor
- Zederah indický (Nimba (Neem)
Jídelníček vhodný pro Pittu
Pitta jako horká a středně těžká dóša potřebuje zejména stravu, která ochlazuje. Výhodou této dóši je zpravidla dobré a výkonné zažívání. Proto je Pitta schopna strávit více potravy než jiné dóši a sem tam nějaký prohřešek proti stravovacímu režimu nebývá obvykle problémem. Obvykle bez problémů zvládá i přejídání a těžká jídla. To ovšem neznamená, že jsou pro Pittu vhodná. Občasný prohřešek obvykle nebývá problém.
Pitta také nejlépe zvládá syrovou stravu, která ji ochlazuje a nezatěžuje, tak zažívání jako Vátu a Kaphu. Z alternativních výživových směrů není pro Pittu příliš vhodná makrobiotika. Zejména jídla z celých obilovin Pittu příliš zahřívají a ani picles pro svoji kyselost nejsou vhodné. Opatrnost musí mít Pitta také u koření. Nejvhodnější je fenykl a hlavně koriandr. Naopak vhodné jsou zelené saláty a různé bylinky.
Pro Pittu jsou vhodné chutě hořká, sladká, svíravá. Nevhodné jsou chutě kyselá, pálivá a slaná. Na základě těchto znalostí nemusí být již příliš složité sestavit jídelníček vhodný pro lidi se zvýšenou Pittou.
Zelenina
Zelenina by měla tvořit velmi důležitou součást stravy pro všechny dóši. Vzhledem k tomu, že je zelenina obecně spíše vyvážena, je vhodná pro všechny dóši. Není proto třeba si s vhodností zeleniny dělat těžkou hlavu. Pokud nejíme některý druh zeleniny extrémně, žádnou nerovnováhu zeleninou nezpůsobíme. Pitta zvládne i syrovou zeleninu, ale to neznamená, že by se jí měla přejídat. Tepelně přípravu zeleniny nepřeháníme. Obvykle stačí zeleninu spařit nebo krátce podusit. Dlouhá tepelná příprava je pro Pittu nevhodná.
Vhodná zelenina: batáty, brokolice, artičoky, celer, chřest, vařená cibule, cuketa, dýně, fenykl, houby, kapusta, květák, listová zelenina, petržel, okurka, růžičková kapusta, kapusta, zelí, salát, cuketa, výhonky, vařená červená řepa, černé olivy, pampeliška, vařený pórek, vařené ředkvičky, řeřicha, tuřín, nepálivé výhonky, čínské zelí, čekanka i nápoje, štěrbák, kedlubna, mangold, ibišek.
Vhodná v malém množství: mrkev, kedluben, syrový tuřín (je-li pálivý).
Méně vhodná zelenina: papriky, ředkvičky, rajčata, syrová řepa, syrová cibule, česnek, křen, syrový pórek, nakládaná a kvašená zelenina, rebarbora.
Ovoce
Pitta může prakticky veškeré sladké ovoce, naopak kyselému ovoci by se měla vyhýbat. Záleží na konkrétní chuti, totéž ovoce může být jednou vhodné jindy ne.
Vhodné je i sušené ovoce, nejlépe však před konzumací namočené do vody.
Vhodné ovoce: granátové jablko, veškeré sladké ovoce, limetka.
Vhodné ovoce v menším množství: avokádo, jahody, melouny, citron.
Méně vhodné ovoce: banány, veškeré kyselé ovoce mimo limetky a citronu, kiwi.
Obiloviny
Obiloviny by měly tvořit základ zdravého jídelníčku. Základní obilovinou je rýže. Ájurvéda doporučuje bílou rýži basmati, která si zachovává část výživných látek i po vymletí. Celozrnná rýže je zahřívající, což je pro Pittu nevhodné a proto ji zařazujeme v menší míře a spíše v zimě. Nejvhodnější obilovinou pro Pittu je vedle rýže ochlazující ječmen. Vzhledem k dobrému trávení preferujeme celozrnnou mouku.
Vhodné obiloviny: ječmen, špalda, amarant, kuskus, vařený oves, pšeničné klíčky, rýže basmati, tvrdá pšenice, těstoviny, quinoa.
Vhodné v malém množství: kvasnicové pečivo zejména ze špaldy a ječmene, musli.
Méně vhodné obiloviny: kukuřice, kvasnicový chléb, pohanka (velmi zahřívá), rýže mimo basmati, žito.
Luštěniny
Luštěniny patří k hůře stravitelným potravinám. To ale Pittě většinou nevadí. Proto, zvláště s vhodným kořením, jsou luštěniny pro Pittu vhodné. Opatrnost je nutná pouze u některých sójových výrobků.
Vhodné luštěniny: prakticky všechny luštěniny.
Vhodné s jistou opatrností: hnědá čočka, sojové boby.
Méně vhodné luštěniny: miso, sojová omáčka, sojové uzeniny.
Maso
Ájurvéda není vegetariánským systémem. Připouští konzumaci masa, zejména u nemocných a oslabených lidí. Pitta většinou nemá problém s trávením masa, ale maso zahřívá a to je pro Pittu nevhodné. Proto bychom měli být při spotřebě masa uvážliví a volit maso méně často a spíše v zimě. V létě bychom se měli pokud možno spotřeby masa vzdát nebo ji omezit na nejnutnější míru.
Vyhýbáme se zejména masu z velkochovů, zejména masu kuřecímu, jehož výroba je ve velkochovu velmi nešetrná a maso obsahuje velké množství toxinů.
Vhodné maso v menším množství: králík, krevety, krůtí, sladkovodní ryby, zvěřina.
Maso vhodné v menším množství: mořské ryby pro obsah soli – méně solit.
Méně vhodné maso: hovězí, vepřové, jehněčí, kachní.
Oleje, tuky a ořechy
Pitta musí být ve spotřebě tuků o něco opatrnější než Váta. Zejména jí škodí zahřívající oleje. Zcela se vyhneme rafinovaným olejům a margarínům. Ořechům by se Pitta měla spíše vyhýbat.
Vhodné oleje, tuky a ořechy: dýňová, lněná a slunečnicová semínka, ghí, olivový olej, na vnější použití avokádový olej, lněný a kokosový olej, mandle, kokosový ořech.
Méně vhodné: ořechy, sezamová semínka, sezamový, řepkový, mandlový a světlicový olej.
Jiné živočišné potraviny (zejména mléčné)
Pro Pittu jsou nevhodné slané a zakysané mléčné výrobky.
Vhodné potraviny: mléko a mléčné výrobky kravské, ovčí i kozí mimo slaných a zakysaných, vejce.
Méně vhodné potraviny: zakysané a slané mléčné výrobky, tvrdý sýr.
Sladidla
Pro Pittu jsou vhodná všechna nerafinovaná přírodní sladidla. Toto platí pochopitelně pro Pitty, které netrpí cukrovkou. Zcela se vyhneme umělým sladidlům a nejlépe i rafinovanému cukru. Opatrnosti je třeba u medu, nevhodná je melasa, protože zahřívají.
Koření, dochucovadla a potravinové doplňky
Pitta musí dávat pozor na zahřívající koření. Nejvhodnější koření pro Pittu jsou koriandr a fenykl.
Vhodné potraviny: čerstvá bazalka, koriandr, skořice, římský kmín, kardamom, šafrán, kurkuma, máta, fenykl, estragon, kopr, mentol, vanilka, čerstvý zázvor, pivovarské kvasnice, zelený ječmen, sladkovodní řasy (chlorela, spirulina), pískavice.
Potraviny vhodné v menším množství: černý pepř, petržel, pomerančová kůra.
Méně vhodné potraviny: pálivé koření, hřebíček, sůl, kajenský pepř, hořčičná semínka, hing, česnek, křen, bobkový list, chilli, ajwan, anýz, sušená bazalka, majoránka, mák, muškátový květ, muškátový ořech, nové koření, oregano, paprika, rozmarýn, mletý zázvor, kečup, hořčice, sůl, ocet, mateří kašička, pyl, mumio.
Autor: Fakír
Literatura
Douillard, J.: Sezonní dieta, Ecce Vita, Praha, 2002
Frej, D.: Ájurvédské recepty pro zdraví, Eminent, Praha, 2010
Frej, D.: Ajurvéda, Eminent, Praha, 2007
Svoboda, R.E.: Ájurvéda pro ženy, Ecce Vita, Praha, 2002
www.ayu.cz
www.behej.cz