Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy
Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.
Pacovský
Nesuďte a nebudete souzeni
Lukášovo evangelium
Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme. Hippokrates
Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a odpovědnost za své chování.
Dalajláma
Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.
Paracelsus
Učebnice
- Úvod do ájurvédy
- Hlavní principy zdraví
- Základy stravování a přípravy potravy
- Obecné zásady
- Chutě podle ájurvédy
- Koření
- Jednoduché recepty
- Celozrnný chléb s kvasnicemi
- Čaj proti bolesti
- Čaje proti nachlazení
- Čarakovi sušenky proti depresi
- Čonk
- Brokolice po jihoindicku
- Dál – luštěninové jídlo
- Ghí
- Horalské musli
- Kičadi
- Rychlé a zdravé jídlo do termosky
- Mandlové mléko
- Miso polévka
- Ovesná kaše se sušeným ovocem
- Pomazánka z hrašky
- Rychlé tofu se špenátem
- Rýže
- Těstoviny se zeleninou
- Zapečená rýže
- Zeleninové sabdží
- Zázvorový čaj
- Prevence a zdraví
- Herbář bylin
- Aloe vera
- Bazalka posvátná (Tulsí)
- Berhavie rozkladitá (Punarnava)
- Čekanka obecná
- Embilika lékařská (Amalaki)
- Heřmánek pravý
- Chřest hroznovitý (Šatavari)
- Chebule srdčitá (Guduči)
- Kotvičník zemní (Gokšura)
- Kutki (Katuki)
- Manjišta (Mořena srdčitá)
- Nard pravý (Džatamamsí)
- Pupečník asijský (Gotukola, Brahmi)
- Šáchor okrouhlý (Musta)
- Triphala
- Vrcholák myrobalánový (Bibhitaki)
- Vrcholák pravý (Adržuna)
- Vrcholák tříslovinný (Haritaki)
- Vitánie snodárná (Ašvaganda)
- Zázvor
- Zederah indický (Nimba (Neem)
Áma a její vylučování
Ámou nazýváme vše, co tělo úplně nestrávilo či metabolizovalo. K tomu patří nejen nestrávené zbytky potravy, ale vše, co se nahromadí na cestě napříč metabolismem. Áma jsou také obranné látky, které organismus vytvořil omylem a nezpracované zážitky.
Áma má obdobné vlastnosti jako Kapha, je těžká, hustá, chladná a hlenovitá. Sestává se zejména z nahromaděného hlenu. Může však být vyrovnána s kteroukoliv z dóš. Poté mění její vlastnosti a porucha může být obtížněji identifikována.
Váta se může akumulovat v podobě plynu v tlustém střevě a šířit se do tenkého střeva a blokovat, tak schopnost trávení, Agní, a tím stoupá áma. Kapha se může hromadit v žaludku v podobě hlenu a šířit se do tenkého střeva, blokovat Agní a také tvořit ámu. Pitta se může akumulovat v podobě žluči v tenkém střevě, ačkoliv je horká, může blokovat agní svou tekutostí nebo olejnatostí, což obdobně vyvolává vzestup ámy. Dóši vyrovnané s ámou se nazývají sáma a název dóši například sáma Váta.
Áma a Agní mají protichůdné vlastnosti, proto základním způsobem léčení zvýšené ámy je probuzení Agní. Jak jsem již uvedl, áma se tvoří z nestrávené stravy i z nestrávených myšlenek a zážitků. Vychází zejména ze zadržovaných negativních emocí.
Příznaky zvýšené ámy
- hustě potažený jazyk
- únava a nedostatek energie
- nechutenství
- zácpa nebo větry
- bolesti končetin a kloubů
- kalná moč
- páchnoucí stolice
- kožní nemoci
- pach z úst
- výrazná nadváha (mírná nadváha může být pouze subjektivním pocitem při nepřijetí své konstituce)
- nadměrná chuť po sladkém nebo slaném
Důsledky zvýšené ámy
Přítomnost ámy v těle je velmi častou příčinou nemocí. Zejména většina civilizačních chorob je způsobena nebo alespoň zhoršena přítomností ámy. Jedná se zejména o alergie, kožní choroby, autoimunitní onemocnění, cukrovku, rakovinu a mnoho dalších. Ámu tělo identifikuje jako nepřítele a vyvolává imunitní odpověď. Áma také živí různé parazity v těle.
Áma zasahuje v těle různé orgány, například klouby, ale nejčastěji se ukládá v oslabených orgánech
Prevence vzniku ámy
Nejlepší prevencí je dobře fungující Agní. I méně kvalitní potravu je kvalitní Agní schopno strávit, stejně jako občasné negativní emoce. Nesmíme však Agní přetěžovat. Proto se snažíme stravovat podle zásad ájurvédy v souladu s naším konstitučním typem. Hlavní zásady jsou:
- Žijeme v souladu s přírodními pricipy
- Neustále pečujeme o dobré Agní
- Dodržujeme zásady stravování zejména vybíráme co nejpřirozenější čerstvou stravu
- Nepřejídáme se
- Dopřejeme organismu dostatek času na řádné zpracování stravy i emocí
- Volíme správnou kombinaci potravin
- Využíváme vhodná koření
- Užíváme bylinky a směsi podporující detoxikaci (triphala, aloe, LKC)
- Občas zařadíme odlehčovací dny
- Pravidelně navštěvujeme ájurvédskou masáž, která je velmi detoxikující
- Provádíme domácí olejovou masáž
- Vyhledáváme příjemné zážitky a budujeme si zásobník příjemných zážitků
Rozžehnutí Agní – dípana pačana
Jak jsem již uváděl výše, hlavním postupem pro snížení ámy je správné nastavení trávícího ohně. Tím je zabráněno tvorbě nové ámy a zahájeno její odbourávání. Tento postup by měl předcházet všem očistným technikám. V rámci této procedury se po určitou dobu snažíme dodržovat důsledněji zásady stravování. Volíme spíše jídla dobře stravitelná a mimo vlastní konstituce zařazujeme i jídla vhodná pro typ Kapha (viz. strava vhodná pro Kaphu). Naopak se snažíme vyhnou těžce stravitelným jídlům.
Vyhýbáme se pokud možno
- olejům a tukům mimo olivového, kokosového a ghí
- syrovému ovoci i syrové zelenině
- smaženým jídlům
- stimulantům (káva, pravý čaj, kakao, čokoláda)
- alkoholu
- sladkostem s rafinovaným cukrem
- mléčným výrobkům
- bílé pšeničné mouce a nejlépe i lepku
- bramborám, rajčatům a jiným lilkovitým rostlinám
- masu
- potravinám s konzervanty a dochucovadly
- potravinovým doplňkům mimo doporučených a zejména syntetickým a minerálním
- lékům, pokud to náš zdravotní stav umožňuje
- stresu, opalování, spánku ve dne
Během tohoto režimu nepřeháníme snídaně a na večeři zvolíme nejlépe zeleninovou polévku. K obědu si vezmeme harmonické vegetariánské jídlo nejlépe kičadi. Během dne pijeme, co nejčastěji horkou vodu, nejlépe každou půlhodinu. Množství vypité vody je méně podstatné než četnost pití. Voda by měla být vařena nejlépe na ohni (plyn) alespoň 10 minut. Pak je nejlépe stravitelná.
Během této procedury můžeme brát následující ájurvédské přípravky: LKC, Triphalu a kořenit jídla zejména zázvorem, pačakem a trikatu.
Dípana pačana může být samostatnou procedurou nebo může předcházet purvakarmě nebo pančakarmě. Měla by trvat cca 10 dnů.
Purvakarma
Hlavní detoxikační metodou ájurvédy je pančakarma. Purvakarma je metodou, která na pančakarmu tělo připravuje. Skládá se ze dvou částí.
První částí je olejování. Většina toxinů je totiž rozpustná pouze v oleji, ale nikoliv ve vodě. Proto je potřeba tělu dostatek oleje poskytnout. Olejování může být vnitřní, kdy konzumujeme každý den podle doporučení terapeuta jednu i více lžic ghí nebo pijeme kvalitní olivový olej nejlépe ráno nalačno nebo před a po obědě. Provádí se sedm dnů ve stoupající dávce.
Znakem dostatečné snéhany je
- odpor k dalším olejnatým substancím (pokud jsme před tím přijímali olej bez větších problémů)
- dobrý apetit
- kyprá, měkká a mastná stolice
- pocit lehkosti
- příjemná, blahodárná únava
- měkká a lehce mastná pokožka
Jinou formou je vnější olejování, které představuje velmi relaxační ájurvédská masáž. Tu si můžeme dělat i svépomocí.
Druhou částí je použití parních lázní. Při nich se vylučují toxiny rozpustné ve vodě. Tuto proceduru může nahradit i sauna. Ájurvéda však nedoporučuje zahřívání hlavy, a proto doporučuje alespoň omotání hlavy ručníkem. Tato procedura není vhodná pro osoby se zvýšenou Pittou, kteří by její provádění měli nejprve konzultovat s ájurvédským lékařem.
Pančakarma
Ájurvéda používá jednu zcela originální metodu zvanou pančakarma. Skládá se z pěti procedur, některých velmi příjemných, jiných již méně, ale velmi účinných. V našich podmínkách je možné absolvovat očistné pobyty pořádané MUDr. Davidem Frejem. Z vlastní zkušenosti je mohu vřele doporučit. Význam pro očistu organismu a celkové zdraví je nepřehlédnutelný.
Paščátkarma
Po ukončení pančakarmy je nezbytné nechat v organismu všechny procesy dozrát. Do běžného pracovního rytmu přecházejme pomalu a své tělo nazatěžujme více, než je nezbytně nutné. Dbejme zejména těchto zásad:
- Začínejme s lehkou, dobře stravitelnou potravou. Postupně zažehávejme trívící oheň Agní.
- Dostatečně pijme. Tělo je jednak zaplněno různými toxiny, které se vyplavily do krevního a mízního systému. Zvýšeným přísunem tekutin se usnadní jejich odchod z těla
- Po detoxikaci si dopřejme více odpočinku a spánku
- Vyhýbejme se zvýšené námaze a stresu. Nečinnost je však z dlouhodobého hlediska také nevhodná
Obecné rady pro detoxikaci
- Přestože je detoxikace důležitou součástí ájurvédských léčebných procedur, vyhněme se provádění úporných domácích očist
- Ájurvéda upřednostňuje příjemné procedury, které jsou také obvykle účinnější. Není potřeba se trápit, ale přistupovat jen k vyzkoušeným procedurám
- Před detoxikací se poraďme s ájurvédským odborníkem. Bez rizika můžeme absolvovat dípana pačanu a domácí masáž. Ájurvédskou masáž v současnosti již nabízí více masážních salonů v různé kvalitě. Jedná se o příjemnou proceduru s málem kontraindikací. Pančakarmu musí v každém případě provádět odborník
- Vyčleňme si na detoxikaci dostatečný čas v klidnější části roku. Před detoxikací by měl být prostor pro naladění organismu a po ní čas na dokončení všech očistných procesů. Nerespektování tohoto pravidla vede často k nižší účinnosti detoxikace
- Ájurvéda příliš nedoporučuje dlouhé hladovky, které zatěžují organismus a posilují radikalitu v myšlení. Vhodné jsou pouze ve specifických případech zejména pro nerovnováhu Kaphy
- Naopak zařazení jednoho odlehčovacího dne týdně k pročištění organismu považuje ájurvéda za vhodné
- Při provádění jakékoliv očisty je vhodné podpořit játra a ledviny přípravkem LKC , vhodný je také Jančův ledvinový a Jančův jaterní čaj
Autor: Fakír
Literatura:
Bauhofer, U.: Vykročení k tichu, Studiopress, Čáslav, 2003
Frawley, D., Lad, V.: Rostliny v ájurvédě, Volvox Globator, Praha, 2006
Frej, D.: Ajurvéda, Eminent, Praha, 2007
Rajpoot, G.: Základy ájurvédy, Dhanvantri, Praha, 2002
Verma,V.: Ájurvéda na každý den. Fontána, Olomouc 2010
Kolektiv: Tajemství ájurvédy, Svojtka a co., Praha, 2003