Koriandr (Dhania)
Vědecký název: Coriandrum sativum – Koriandr setý
Vlastnosti
- svíravá, ochlazující, sladký, VPK=
- lehká, lepkavý olejnatý
Popis
Ájurvéda jej považuje za ochlazující (TČM za ohřívající). Čerstvá nať výrazně snižuje Pittu je bohatá na železo a obsahuje vitaminy A, B1, B2 a C. Používají se taktéž často i suché plody. Vyrovnává pálivost a horkost některých jídel. Je vhodný zejména pro konstituci Pitta a v letním období.
Zdravotní účinky
- snižuje vnitřní horkost a žár, je účinný na kožní vyrážky
- pomáhá při zánětu močového ústrojí
- příznivě působí při nadýmání a křečích v zažívacím traktu, stimuluje činnost žaludku
- zvyšuje Agní v žaludku
- pomáhá při nadměrné žízni
- používá se při infekcích močovodu
- vně pasta pomáhá proti svědění
Kontraindikace
Nadměrné použití koriandrových semínek i natě snižuje u mužů sexualitu a u žen zastavuje menstruaci. Opatrnost je nutná i u astmatiků.
Využití v kuchyni
- Jako ochlazující koření je základem pro kořenění téměř všech osob s konstitucí nebo nerovnováhou Pitta a v letním období.
- Součástí mnoha kořenících směsí.
- Je součástí směsi koření na chleba.
Léčebné využití
- Čtvrt lžičky koriandru s náprstkem alkoholu pomáhá proti červovitým parazitům.
- Koriandrový čaj pomáhá při problémech s trávením, ale je i vhodný ochlazující nápoj v létě.
- Ovar ze semen pomáhá při nachlazení, rýmě, zvracení a onemocnění žlučníku.
- Je vynikající při rekonvalescenci a pocitech slabosti. Zpočátku bychom měli kořenit s ním jídla každý den, později alespoň 3x týdně.
Literatura
Frawley, D., Lad, V.: Rostliny v ájurvédě, Volvox Globator, Praha, 2006Frej, D.: Ajurvéda, Eminent, Praha, 2007Johari, H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma, Hodkovičky, 2007Rajpoot, G.: Ájurvédská kuchyně, Ómcentrum Praha bez vročeníRajpoot, G.: Základy ájurvédy, Dhanvantri, Praha, 2002Rajpoot, G.: Ájurvédské bylinky. Praha, 2005Schwarz, A., Schweppe, R.: Léčení kořením, Dobra a Fontána, Olomouc, 2000