Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Koriandr (Dhania)

Vědecký název: Coriandrum sativum – Koriandr setý

Vlastnosti

  • svíravá, ochlazující, sladký, VPK=
  • lehká, lepkavý olejnatý

Popis

Ájurvéda jej považuje za ochlazující (TČM za ohřívající). Čerstvá nať výrazně snižuje Pittu je bohatá na železo a obsahuje vitaminy A, B1, B2 a C. Používají se taktéž často i suché plody. Vyrovnává pálivost a horkost některých jídel. Je vhodný zejména pro konstituci Pitta a v letním období.

Zdravotní účinky

  • snižuje vnitřní horkost a žár, je účinný na kožní vyrážky
  • pomáhá při zánětu močového ústrojí
  • příznivě působí při nadýmání a křečích v zažívacím traktu, stimuluje činnost žaludku
  • zvyšuje Agní v žaludku
  • pomáhá při nadměrné žízni
  • používá se při infekcích močovodu
  • vně pasta pomáhá proti svědění

Kontraindikace

Nadměrné použití koriandrových semínek i natě snižuje u mužů sexualitu a u žen zastavuje menstruaci. Opatrnost je nutná i u astmatiků.

Využití v kuchyni

  • Jako ochlazující koření je základem pro kořenění téměř všech osob s konstitucí nebo nerovnováhou Pitta a v letním období.
  • Součástí mnoha kořenících směsí.
  • Je součástí směsi koření na chleba.

Léčebné využití

  • Čtvrt lžičky koriandru s náprstkem alkoholu pomáhá proti červovitým parazitům.
  • Koriandrový čaj pomáhá při problémech s trávením, ale je i vhodný ochlazující nápoj v létě.
  • Ovar ze semen pomáhá při nachlazení, rýmě, zvracení a onemocnění žlučníku.
  • Je vynikající při rekonvalescenci a pocitech slabosti. Zpočátku bychom měli kořenit s ním jídla každý den, později alespoň 3x týdně.

Literatura

Frawley, D., Lad, V.: Rostliny v ájurvédě, Volvox Globator, Praha, 2006Frej, D.: Ajurvéda, Eminent, Praha, 2007Johari, H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma, Hodkovičky, 2007Rajpoot, G.: Ájurvédská kuchyně, Ómcentrum Praha bez vročeníRajpoot, G.: Základy ájurvédy, Dhanvantri, Praha, 2002Rajpoot, G.: Ájurvédské bylinky. Praha, 2005Schwarz, A., Schweppe, R.: Léčení kořením, Dobra a Fontána, Olomouc, 2000