Jednoduché recepty
Stravování podle ájurvédských zásad nemusí nutně vést k indické kuchyni. Je třeba si uvědomit, že ájurvéda a indický styl života spolu vůbec nemusí souviset. Faktem však je, že ájurvéda se nejdéle dochovala v Indii a na Srí Lance, a proto lze v této oblasti hledat určité impulzy. Vedle toho je však možné čerpat i z jiných zdrojů. Evropskému vkusu je blízká středomořská kuchyně, která vychází prostřednictvím starořecké medicíny ze stejných kořenů jako ájurvéda. V některých momentech je možné se inspirovat i makrobiotikou a lečebnou stravou dle čínské medicíny. I ke klasické české kuchyni je možné přistupovat z ájurvédského pohledu. Možností je prostě mnoho, jen je využít.
Postupně bychom zde chtěli zveřejňovat recepty na jídla osobně vyzkoušená a v rodinách oblíbená. Mělo by se jednat o jídla, která respektují ájurvédské zásady stravování, ale jejich původ může být různý. V žádném případě se nebude jednat o receptář indické etnické kuchyně.
Zdroj uváděný u většiny jídel je pouze námět, který byl inspirací. Ve většině případů se nejedná o opsaný recept, ale o recept tvořivě upravený. Pokoušíme se uvádět i dopady jídel z pohledu jednotlivých regulátorů (dóš). Vzhledem k tomu, že dopady může ovlivnit i kvalita použitých surovin a údaje o charakteristikách jednotlivých potravin se v různých pramenech liší, je třeba tyto údaje brát jako orientační. Řiďte se svým citem a nezapomeňte, že každá konstituce má na stravu specifické požadavky.
V receptech je lžící míněna polévková lžíce a lžičkou míněna čajová lžička. V seznamu receptů se mohou některá jídla opakovat, pokud patří do více skupin jídel.
Obecné recepty
Snídaně
Pomazánky
Polévky
Hlavní jídla
- Brokolice po jihoindicku
- Kičadi
- Rychlé a zdravé jídlo do zaměstnání
- Rychlé tofu se špenátem
- Těstoviny se zeleninou
- Zapečená rýže
- Zeleninové sabdží