Hořčičné semínko
Vědecký název: Brassica Nigra, hořčice černá
Vlastnosti
- pálivá, zahřívající, pálivý, VK-P+
- lehká, mastná lepkavá, ostrá
Popis
Existuje více druhů hořčice, ale pro terapeutické účinky ájurvéda doporučuje černou hořčici. Jedná se o koření zahřívající. Používá se semeno.
Zdravotní účinky
- doporučuje se k léčení kožních chorob
- zlepšuje prokrvení trávícího traktu a zvýšení Agní
- pomáhá i při dechových potížích
- větší množství zapité teplou vodou vyvolává zvracení
- používá se při napadení parazity
Kontraindikace
Hořčičná semínka zapitá horkou vodou mohou způsobit zvracení. Protože se jedná o zahřívající koření, měli by je lidé konstituce Pitta používat umírněně.
Využití v kuchyni
- Jedná se o základní koření používané v čonku.
- Jako zahřívající koření ho využíváme zejména v zimě a při konstituci a poruchách Váta a Kapha.
- Taktéž se přidává do čatní.
- Můžeme ho přidat do jakéhokoliv slaného jídla.
Léčebné využití
- Při bolestech zubů pomáhá rozžvýkat několik semen a vyplivnout je nebo kloktat odvar ze semínek.
- Z hořčičné mouky se dělají placky, které se přikládají na utišení bolestí revmatických kloubů.
- Mletý prášek se může přidávat do koupele nohou na zmírnění únavy svalstva a zvýšení prokrvení.
Literatura
Rajpoot, G.: Ájurvédská kuchyně, Ómcentrum, Praha bez vročení
Rajpoot, G.: Základy ájurvédy, Dhanvantri, Praha, 2002
Schwarz, A., Schweppe, R.: Léčení kořením, Dobra a Fontána, Olomouc, 2000