Těstoviny se zeleninou
Vlastní recept inspirovaný asijskou kuchyní. Využijeme kvalitní těstoviny s tvrdou pšenicí a sezónní zeleninu například špenát, cuketu, mrkev a brokolici. Nekombinujeme více než tři druhy zeleniny. Koření pomelu v mlýnku na koření a množství dávám podle citu. Těstoviny zvyšují Kaphu, proto u lidí této konstituce je třeba přidat více pálivého koření. Pro konstituci Pitta jsou těstoviny vhodné (jsou ochlazující), u konstituce Váta je možné požívat těstoviny v menším množství a dobře omaštěné nebo v omáčce.
Ingredience
- těstoviny
- koření na čonk (já obvykle užívám černuchu a římský kmín)
- fenykl
- koriandr
- ostropestřec mariánský
- kurkuma nebo kari
- olivový olej nebo ghí
- sezónní zelenina
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: dle množství
Příprava jídla
- Dle návodu uvaříme těstoviny až jsou téměř hotové.
- Mezi tím na pánvi uděláme čonk.
- Do něj vhodíme zeleninu a dusíme do měkka. S oblibou k zelenině přidávám čerstvé bylinky (mátu, lichořešitnici, tulsí…)
- Nakonec přidáme černou sůl (nudle při vaření nesolím) a téměř hotové nudle a dobře promícháme.
Jedná se o poměrně chutné a snadné jídlo, které je pokaždé jiné podle použité zeleniny.