Rychlé a zdravé jídlo do termosky
Někdy se stane, že nemůžete obědvat podle svých zvyklostí a chuti. Jindy potřebujete léčit a stimulovat svůj zažívací oheň Agni. Pro tyto příležitosti doporučuji jednoduchý postup, který vám zabere ráno před odchodem do do práce asi 10 minut času a v poledne budete mít k dispozici lahodné teplé jídlo podle své chuti a potřeb. K akci potřebujete termosku se širokým hrdlem o objemu asi 3/4l.
Rozehřejte v kastrolku olej nebo ghí, vhoďte černé hořčičné semínko a když začne vyskakovat, přidejte čerstvě rozdrcené koření – koriandr, fenykl, římský kmín (do hmoždíře špetku od každého). Posmažte asi 20 sekund a přidejte půl hrnku suché rýže basmati. Opražte (to je finta místo pracného propírání rýže pod vodovodem), zalijte hrnkem vroucí vody, osolte a přikryjte pokličkou. Zatímco se rýže vaří, očistěte a nakrájejte na drobno půl hrnku své oblíbené zeleniny a zamíchejte ji do rýže. Nechte znovu projít varem, podle potřeby přidejte kapku vody a vlijte do termosky. Hotovo!
V polední pauze otevřete v zaměstnání termosku a lahodná vůně hotového jídla se rozline…
Jedná se o modifikovaný recept zvaný kičadi. Variant má bezpočet. Koření a zeleninu vybírejte podle konstituce a rýži, obiloviny případně čočky podle toho, zda mají stejně dlouhou dobu přípravy. Já mám nejraději vaiantu rýže basmati+červená čočka. Vyzkoušejte také různé bulgury nebo kuskus a přidejte kostičky tofu, tempech ap.