Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Horalské musli

Jedna z mnoha variací na stejné téma, tentokrát velmi jednoduchá.

Ingredience

  • sklenice ovesných vloček s klíčky
  • půl sklenice posekaných mandlí (s úspěchem využívám mandlovou drť jako zbytek z mandlového mléka)
  • půl sklenice sušeného ovoce – např. hrozinky, nesýřené meruňky, ananas, datle a pod.
  • jedna vanička ochuceného biotvarohu (není nutná) 

Doba přípravy: 5 minut + noc

Počet porcí: dle množství

Příprava jídla

1 . Všechny ingredience smícháme do jedné misky a přelijeme horkou vodou – vody musí být tolik, aby všechny suroviny byly ponořeny několik milimetrů pod hladinou.
2 . Necháme přes noc ustát.
3 . Ráno s chutí sníme.

Jedná se o zjednodušenou a nouzovou variantu, která je ovšem velmi vhodná při cestách, kdy není k dispozici vařič a síla si snídani vařit. Varianta je také je vhodná pro přípravu dětmi. Je- li to možné, dávám přednost vločkám tepelně upraveným.

Literatura

Doval,Z.: Ájurvédská léčitelská kuchařka. Eko-konzult, Bratislava 2004