Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Šafrán – Kumkum

Vědecký název: Crocus sativus – šafrán setý

Vlastnosti

  • pálivá hořká sladká, chladivá, sladký, VPK-, sattvický
  • lepkavý olejnatý, lehký

Popis

Šafrán jsou čnělky, které se ručně vytrhávají na jaře z květů. Proto se jedná o nejdražší koření, které je často mícháno s jinými, levnějšími druhy pro zvýšení profitu prodejce. Vůně by měla být nápadně intenzivní a barva oranžově červená. Příliš levné nebo mleté koření je více než podezřelé. Když se pravý šafrán namočí do vody a potom rozetře na bílém prádle zanechá žlutou skvrnu, nepravý zanechá skvrnu červenou nebo oranžovou. Kupujte pouze zboží obsahující celé blizny. Levný pravý šafrán prostě neexistuje.

Zdravotní účinky

  • velmi účinný, ale drahý prostředek na oživení krve a metabolismu
  • jedná se o jednu z nejlepších bylin snižujících Pittu, blahodárně působí na slezinu a játra
  • známé je jeho působení jako afrodiziakum, zejména pro ženy
  • zesiluje působení dalších bylin
  • působí močopudně a žlučopudně
  • uklidňuje
  • pomáhá také při srdeční slabosti
  • působí příznivě na pokožku
  • je nejlepší koření pro ženský pohlavní systém
  • uvolňuje zahlenění v dýchacím systému

Kontraindikace

Šafrán není vhodný v těhotenství. Při příliš častém užívání na něj může vzniknout závislost.

Využití v kuchyni

  • Velmi vhodný je do rýže, jakoukoliv rýži krásně ovoní, ale nejlepší je s rýží basmati.
  • Přidává se do různých sladkostí.

Léčebné využití

  • Velmi vhodné je jeho užití s mlékem k posilnění, srdeční slabosti nebo při tekoucí rýmě.
  • Může se s mlékem kombinovat i s jinými bylinami, jejichž účinek pak posiluje, například šatavari.
  • Při močových potížích smícháme šafrán s nejméně rok starým ghí a denně jíme.

Literatura

1. Frawley,D.,Lad,V.: Rostliny v ájurvédě. Volvox Globator, Praha 2006
2. Johari,H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma , Hodkovičky 2007
3. Rajpoot,G.: Ájurvédská kuchyně. Ómcentrum Praha bez vročení
4. Rajpoot,G.: Ájurvédské bylinky. Dhanvatri, Praha 2005
5. Schwarz,A.,Schweppe,R.: Léčení kořením. Dobra a Fontána, Olomouc 2000
6. Svoboda,R.: Ájurvéda pro ženy. Ecce Vita, Praha 2002