Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Domů » Učebnice ájurvédy » Základy stravování a přípravy potravy » Koření » Zázvor – Adrak (čerstvý), Shunti (sušený)

Zázvor – Adrak (čerstvý), Shunti (sušený)

Vědecký název: Zingiber officinale, zázvor lékařský

 

Vlastnosti

  • pálivý sladký, prohřívající, sladký, VK- P+, sattvický
  • suchý, ostrý, těžký

Popis

Nejvíce sattvické koření, při jisté opatrnosti vhodné pro všechny konstituce. Jako koření se užívá čerstvý nebo sušený oddenek. Sušený je více horký a suchý, proto vhodný zejména pro konstituci Kapha (např. smíchaný s medem). Pro konstituce Váta a Pitta je vhodnější zázvor čerstvý. V ájurvédě je to jedno z nejvíce doporučovaných koření. Čerstvý zázvor zvyšuje Agní (např. smíchaný se solí a pepřem), ale nezvyšuje při tom výrazně teplo v těle. Sušený zázvor zahřívá výrazně i tělo samotné. Pro užití zázvoru platí zlaté ájurvédské pravidlo: všeho s mírou a moudře a citlivě pozorovat zpětnou vazbu na tělo.
Zázvor můžeme pěstovat i v evropských podmínkách, pokud jej v zimě uchráníme před mrazem. Botanickou příbuznou zázvoru je kurkuma dlouhá, další významná ájurvédská bylina.
Obě rostliny se v posledních letech dají koupit na našem trhu nejen v podobě sušené, ale i ve formě čerstvých oddenků.

Zdravotní účinky

  • příznivě působí na zvýšení Agní, tím zlepšuje trávení i podporuje detoxikaci. Používá se při léčení poruch zažívání, podporuje vstřebávání
  • je vhodný při nachlazení a dýchacích potížích
  • posiluje srdce, zlepšuje krevní oběh
  • je protizánětlivý
  • podporuje pocení
  • snižuje bolest
  • podporuje trávení bílkovin
  • snižuje záněty a srážlivost krve, pomáhá vstřebávat krevní sraženiny
  • uklidňuje nervy a snižuje obavy
  • je afrodiziakální

Dávkování

Klasické ájurvédské zdroje uvádějí denní dávku 5-10ml čerstvé šťávy nebo 4g kořene, v případě suchého mletého prášku je denní dávka 1-3g. Překročení dávky může vést k nevolnosti a průjmu.

Kontraindikace

Zázvor je pálivý a prohřívající. Proto ve velkém množství není vhodný pro Pittu. Nicméně jeho příznivé vlastnosti převládají a i Pitta ho může konzumovat v rozumném množství. Čerstvý zázvor je nejvhodnější pálivé koření pro Pittu. Nedoporučuje se užívat při zánětlivých onemocněních a vředech zažívacího traktu, pokožky a při vysoké horečce. Někteří autoři nedoporučují užívání zázvoru v těhotenství a pro malé děti.

Využití v kuchyni

  • V klasických receptech jsem nahradil všude česnek zázvorem. Chuť je jiná, ale vynikající.
  • Může se použít v kičadi.
  • Vařením se látky obsažené v zázvoru přetvářejí, účinky však zůstávají zachovány.

Léčebné využití

  • Při počínajícím nachlazení uvaříme zázvorový čaj z několika plátků čerstvého zázvoru.
  • Zázvorový čaj také pijeme při detoxikaci a špatném trávení.
  • Na ochraptělý hlas nebo pobolívání v krku je možné cucat malý kousek čerstvého zázvoru.
  • Žvýkání zázvoru také pomáhá při kinetózách. K tomu můžeme užívat i kandovaný zázvor.
  • Při revmatických bolestech se mohou používat obklady z čerstvého zázvoru na bolavé klouby.
  • Při ztuhlosti šíje a svalů obecně přikládáme dvoufázově obklad z čerstvého zázvoru a pak aplikujeme masáž nebo chiropraxi.
  • Zázvor namočený v citrónové šťávě zvyšuje chuť k jídlu a podporuje trávení, podobné účinky má čerstvý zázvor smíchaný se solí a pepřem. 
  • Zajímavý je recept na zázvorové pastilky – ve hmoždíři smícháme práškový zázvor s čerstvou zázvorovou šťávou a uděláme kuličky.

Výrobky, ve kterých je obsažen

  • směs Trikatu
  • směs Pačak

Autoři: Fakír a Jana Ježíková

 

Literatura

Frawley, D., Lad, V.: Rostliny v ájurvédě, Volvox Globator, Praha, 2006
Frej, D.: Ajurvéda, Eminent, Praha, 2007
Johari, H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma, Hodkovičky, 2007
Rajpoot, G.: Ájurvédská kuchyně, Ómcentrum Praha bez vročení
Rajpoot.G.: Ájurvédské bylinky, Dhanvantri, praha 2005
Schwarz, A., Schweppe, R.: Léčení kořením, Dobra a Fontána, Olomouc, 2000
Zisková,M.: Výživa, áhára. Vlastním nákladem, Nová Dilie 2011
Khare C.P.: Indian herbal remedis, Springer Verlag Berlin, 2004