Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy

ajurveda-brno

Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život.

                                              Pacovský

Nesuďte a nebudete souzeni

           Lukášovo evangelium

Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou výsledkem malých hříchů, které denně spácháme.                                                                                                                                 Hippokrates

Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.

Dalajláma

Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona.

Paracelsus­

Hořčičné semínko

Vědecký název: Brassica Nigra, hořčice černá

Vlastnosti

  • pálivá, zahřívající, pálivý, VK-P+
  • lehká, mastná lepkavá, ostrá

Popis

Existuje více druhů hořčice, ale pro terapeutické účinky ájurvéda doporučuje černou hořčici. Jedná se o koření zahřívající. Používá se semeno.

Zdravotní účinky

  • doporučuje se k léčení kožních chorob
  • zlepšuje prokrvení trávícího traktu a zvýšení Agní
  • pomáhá i při dechových potížích
  • větší množství zapité teplou vodou vyvolává zvracení
  • používá se při napadení parazity

Kontraindikace

Hořčičná semínka zapitá horkou vodou mohou způsobit zvracení. Protože se jedná o zahřívající koření, měli by je lidé konstituce Pitta používat umírněně.

Využití v kuchyni

  • Jedná se o základní koření používané v čonku.
  • Jako zahřívající koření ho využíváme zejména v zimě a při konstituci a poruchách Váta a Kapha.
  • Taktéž se přidává do čatní.
  • Můžeme ho přidat do jakéhokoliv slaného jídla.

Léčebné využití

  • Při bolestech zubů pomáhá rozžvýkat několik semen a vyplivnout je nebo kloktat odvar ze semínek.
  • Z hořčičné mouky se dělají placky, které se přikládají na utišení bolestí revmatických kloubů.
  • Mletý prášek se může přidávat do koupele nohou na zmírnění únavy svalstva a zvýšení prokrvení.

Literatura

Rajpoot, G.: Ájurvédská kuchyně, Ómcentrum, Praha bez vročení
Rajpoot, G.: Základy ájurvédy, Dhanvantri, Praha, 2002
Schwarz, A., Schweppe, R.: Léčení kořením, Dobra a Fontána, Olomouc, 2000