Kardamom (Ela)

Vlastnosti:

  • sladký, ochlazující, pálivá, VPK= v nadbytku P+, sattvický
  • lehká, suchá
 
Vědecký název:Elettaria cardamomum, kardamovník obecný
 
Popis:
              Je to rákosovitá trvalka, která roste ve vlhkých lesích na indickém Malabárském pobřeží. Vlastním kořením jsou tmavá semena, která jsou uložena ve vejčitých tobolkách. Mají zelenou nebo bílou barvu. Hnědý kardamom není pravý a nelze ho s pravým ani srovnávat.  Kardamom působí analgeticky a protizánětlivě, používá se jako sladké koření. Harmonizuje všechny dóši. V kombinaci s mlékem nebo sladkostmi je zahřívající. Eliminuje nežádoucí projevy kofeinu v kávě.
 
 
Zdravotní účinky:
  • má močopudné účinky, ale tlumí přílišné močení
  • pomáhá při plynatosti, zmírňuje záněty, hrudní a krční potíže, bolest hlavy, zubů a uší
  • podporuje trávení
  • posiluje srdce a játra
  • usnadňuje vykašlávání
  • působí proti překyselení
  • čistí dutinu ústní a vyjasňuje mysl
  • pomáhá při pocitu zvracení
  • účinný při  točení hlavy - rozkousat celou tobolku a sníst
 
Kontraindikace:
 
              Ve větším množství způsobuje potíže se žlučníkem i potrat. Je nevhodný při žaludečních vředech.
 
Využití v kuchyni:
  • Pro vůni i vyrovnání se přidává jedna tobolka do kávy
  • Přidáváme špetku do teplého mléka pro zvýšení stravitelnosti, případně do jogurtu, protože snižuje jejich zahleňující účinek
  • Používá se na dochucování sladkých pokrmů
 
Léčebné využití:
  • Používá se jako korekce chuti u mnoha léčivých preparátů
  • Před zácpou, špatným trávením a hemeroidy prý chrání polykání celé tobolky i se slupkou v přezrálém banánu každý večer před spaním
  • Čaj do něhož se přidá práškovaný kardamom pomáhá při vyčerpanosti a průjmech
  • Smícháme kardamomový prášek, pipal a ghí a používáme proti srdečním chorobám způsobených hlenem
  • Silice pročišťuje vzduch, zbavuje okolí bakterií i jiných mikroorganismů
 
Výrobky, ve kterých je obsažen:
  • Přidává se do směsí například garam masály
Literatura:
  1. Frawley, D., Lad,V.: Rostliny v ájurvédě, Volvox Globator, Praha, 2006
  2. Frej, D.: Ajurvéda, Eminent, Praha, 2007
  3. Johari, H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma, Hodkovičky, 2007
  4. Rajpoot, G.: Ájurvédská kuchyně, Ómcentrum, Praha bez vročení
  5. Rajpoot, G.: Základy ájurvédy, Dhanvantri, Praha, 2002
  6. Schwarz, A., Schweppe, R.: Léčení kořením, Dobra a Fontána, Olomouc, 2000
Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy
  • Vítr zakázat nemůžeš, ale můžeš postavit mlýn

    Holandské přísloví


  • Vůdců je na sta, ale dobrých žáků je pořídku

    Ramakrišna

  • ­Zdraví pochází z přirozeného rovnovážného stavu dóš. Moudrý člověk je udržuje v rovnováze. 

    Čaraka


    ­
  • Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život

    Petr Pacovský


    ­
  • ­Zdravý spánek, stejně jako správná strava, je základem zdraví

    Čaraka


    ­
  • Zlo je jenom nedostatek dobra.

    Platón

  • Změň vztah k věcem, které tě znepokojují a budeš od nich mít pokoj

    Marcus Aurelius


    ­
  • Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou
    výsledkem malých hříchů, které
    denně spácháme.
    Hippokrates
  • Nesuďte a nebudete souzeni

    Lukášovo evangelium
  • Život žitý ve shodě s přírodou a s rozumem je cestou ke svobodě.

    Zenón z Kitia

  • Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.
    Dalajláma

  • Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona ­
    Paracelsus
  • ­

    Bděte tedy, protože neznáte dne ani hodiny ...

    ­

    Matoušovo evangelium

Ájurvéda Brno
Sledujte nás na:   

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s těmito pravidly.