Asafoetida - čertovo lejno - Hing

Vlastnosti:
  • pálivá hořká, ohřívající, pálivá, VK-P+
  • lehká, lepkavá olejnatá, ostrá, čistá
 

Vědecký název: Ferula assafoetida, asa smrdutá

 
Popis:
 
              Někdy je také pro svůj sirný zápach označovaná jako čertovo lejno. Je to výrazně zahřívající velmi účinné koření s mnoha léčebnými efekty. Proto je třeba používat do pokrmů vždy jen malou špetku. Jako všechna aromatická koření je třeba ji uchovávat v uzavíratelné, nejlépe tmavé, nádobě. Jako koření se užívá sušená šťáva z této rostliny.
 
 
Zdravotní účinky:
  • Podporuje velmi výrazně Agní a chuť k jídlu
  • Podporuje detoxikaci těla
  • Léčí suchý kašel a astma, pomáhá při nachlazení
  • Zlepšuje funkci lymfatického systému
  • Napomáhá přizpůsobení organismu sezónním změnám
  • Léčí množství různých zánětů
  • Likviduje červovité parazity různě v těle, zejména škrkavky a roupy dětské
  • Zklidňuje nervový systém
  • Používá se při mnoha různých srdečních chorobách
  • Má projímavý účinek, snižuje plynatost, uvolňuje nahromaděnou zablokovanou stolici po dietních chybách
  • Je vhodná pro všechny lidi, kteří mají strach ze společnosti a uzavírají se stále do sebe
  • Velmi účinně snižuje Vátu, pravděpodobně není účinnější prostředek
 
Kontraindikace:
 
              Asafoetida je velmi účinné koření, a tak je třeba je užívat opatrně. Zvláště Pitta musí dávat pozor na její zahřívající vlastnosti. Může působit i dráždivě na zažívání, proto je vhodnější ji používat smaženou.
 
 
Využití v kuchyni:
  • Míchá se pro výraznou chuť s různými moukami
  • Je možné ji přidávat do kičadi i do rýže
  • Časté je použití do různých dálů a jiných luštěninových jídel, například čočky nebo fazolí
  • Nahrazuje cibuli a česnek - můžeme ji použít ve většině receptů místo nich
 
Léčebné využití:
  • Při nadýmání a břišních křečích je možné přidávat špetku asafoetidy do bylinného čaje 
Literatura:
  1. Frawley, D., Lad, V.: Rostliny v ájurvédě, Volvox Globator, Praha, 2006
  2. Frej, D.: Ajurvéda, Eminent, Praha, 2007
  3. Johari, H.: Ájurvéda léčivá kuchyně, Pragma, Hodkovičky, 2007
  4. Rajpoot, G.: Ájurvédská kuchyně, Ómcentrum Praha bez vročení
  5. Rajpoot, G.: Základy ájurvédy, Dhanvantri, Praha, 2002
  6. Schwarz, A., Schweppe, R.: Léčení kořením, Dobra a Fontána, Olomouc, 2000
Pro praktikanty, příznivce a studenty ájurvédy
  • Vítr zakázat nemůžeš, ale můžeš postavit mlýn

    Holandské přísloví


  • Vůdců je na sta, ale dobrých žáků je pořídku

    Ramakrišna

  • ­Zdraví pochází z přirozeného rovnovážného stavu dóš. Moudrý člověk je udržuje v rovnováze. 

    Čaraka


    ­
  • Zajíc předhoní lišku, protože zatímco liška běží za obědem, zajíc běží o život

    Petr Pacovský


    ­
  • ­Zdravý spánek, stejně jako správná strava, je základem zdraví

    Čaraka


    ­
  • Zlo je jenom nedostatek dobra.

    Platón

  • Změň vztah k věcem, které tě znepokojují a budeš od nich mít pokoj

    Marcus Aurelius


    ­
  • Nemoci nepadají z nebe, nýbrž jsou
    výsledkem malých hříchů, které
    denně spácháme.
    Hippokrates
  • Nesuďte a nebudete souzeni

    Lukášovo evangelium
  • Život žitý ve shodě s přírodou a s rozumem je cestou ke svobodě.

    Zenón z Kitia

  • Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a  odpovědnost za své chování.
    Dalajláma

  • Chceme-li nalézt základní příčinu našich nemocí, zjistíme, že jsou to následky odtržení se od Zákona ­
    Paracelsus
  • ­

    Bděte tedy, protože neznáte dne ani hodiny ...

    ­

    Matoušovo evangelium

Ájurvéda Brno
Sledujte nás na:   

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s těmito pravidly.